2024.06.02 Sweden Party3

Sveriges nationaldagsfirande 2024

Under de senaste åren har Sverige haft några betydande historiska datum att fira. År 2022 firade konsulatet i São Paulo 100 år sedan det öppnade och installerade den första konsuln Gustav Stål på den första adressen i distriktet Higienópolis. År 2023 firade Sverige 500 år av modern demokratisk stat och hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år på tronen. Det säger sig självt att konsulatet därför, med det vänliga stödet från företagssponsorerna, investerade mycket i firandet av nationaldagen, som faktiskt infaller den 6 juni, men som traditionen har det hålls firandet i São Paulo alltid på söndagen före själva nationaldagen. Kanske är detta en av anledningarna till att firandet har växt exponentiellt i popularitet bland svenskar och sverigevänner.

Årets firande, som tog av stapeln den 2 juni, var inte annorlunda och lockade mer än 220 deltagare till det vackra Skandinavium och Skandinaviska kyrkan i stadsdelen  Jardim Petrópolis. Som traditionen stipulerar börjar firandet med en gudstjänst i det 50-åriga kapellet, som i år hålls av den nya flygprästen Pierre Schelander. Efter gudstjänsten tog honorärkonsul Renato Pacheco ledningen för att koordinera hissningen av den svenska och brasilianska flaggan tillsammans med alla deltagande barn (och övervakande föräldrar). Därefter fortsatte firandet i evenemangsutrymmet, där psalmerna sjöngs, och ambassadörerna Karin Wallensteen (Sverige) och Irene Vida Gala (från Itamaratys regionkontor i São Paulo) höll sina tal.

Vicekonsul Peter Johansson presenterade årets musikaliska attraktion, Snus Brothers, som hade flugits in speciellt för tillfället från Buenos Aires, Argentina. Johansson gjorde också en sammanfattning av fjolårets årets svenskar, innan han presenterade årets svensk 2024, som är Luiz Edvino Hedlund. En intervju med Hedlund finns att läsa i just denna tidning.

Sveriges konsulat i São Paulo vill rikta ett särskilt tack till alla sponsorer, medkonsul och andra myndigheter och givetvis alla andra som var med och gjorde detta till en oförglömlig dag i Sveriges färger!

Se alla foton från firandet nedan!

Sponsorer

« av 8 »
Sveriges nationaldagsfirande 2024