Senaste uppdatering: 2024-01-10 08:35:30

Uppdaterad information i fet stil.

Samtliga inreserestriktioner till Sverige som påverkar brasilianska medborgare har tagits bort. Det är inte heller nödvändigt att uppvisa ett Covidtest för att tillåtas inresa till Sverige.

Sedan den 15 mars 2023 så behöver inte heller svenska eller utländska medborgare uppvisa kvitto på Covid-vaccinering eller negativt testresultat vid inresa till Brasilien.

Information med anledning av Coronaviruset

17 thoughts on “Information med anledning av Coronaviruset

 • 22/03/2020 at 21:54
  Permalink

  Tack för dessa uppdateringar, mycket uppskattat i dessa osäkra tider! Vad som känns viktigt för vår familj är att veta hur läget ser ut med flyg till Europa framöver så toppen att ni informerar om det.

 • 23/03/2020 at 12:42
  Permalink

  Tack för de vänliga orden, Sofie!

 • 18/11/2020 at 17:33
  Permalink

  Hej

  Jag och min sambo som är brasiliansk medborgare bokade biljetter i början på september när världsläget såg relativt lugnt ut, vår resa är planerad att åka 3 december och tillbaka till Sverige 9 Januari, vi vet nu inte hur vi skall göra, vi har inte råd att kasta bort 30,000 kr heller så man vet inte hur man skall göra, men rent spontant så är ju nu coronan spridd likvärdigt över planeten så en stängning som i våras ser jag personligen som inte lika troligt?

 • 19/11/2020 at 07:46
  Permalink

  Hej Doger,

  som vi lärt oss i dessa tider så kan reglerna komma att förändras mycket snabbt, så några garantier finns förstås inte för att gränserna skall komma att vara fortsatt öppna. De nuvarande reglerna gäller t o m den 12 december och det enda vi kan råda till är att hålla utkik i våra medier samt ladda ner appen UD-resklar och se över ert reseförsäkringsskydd, som möjligen kan ge någon täckning om gränserna åter skulle stängas. Viktigt dock att minnas att UDs reseavrådan fortsatt gäller och att den även var i kraft när ni köpte era biljetter i september månad.

  Vänliga hälsningar,

  Peter Johansson

 • 20/10/2021 at 12:29
  Permalink

  Hej!
  Min son har varit i Brasilien i snart fyra veckor och ska flyga hem nu på lördag 30 oktober. Är det några speciella regler avseende Covid-tester etc. som han bör tänka på? Han flyger från Florianopolis till Sao Paulo och sedan via Frankfurt till Göteborg.

 • 20/10/2021 at 12:37
  Permalink

  Hej Anne,

  inte vad det gäller hans inresa i Sverige (utgår från att han är svensk medborgare), men vi kan inte svara för reglerna hos flygbolaget och för mellanlandningen i Frankfurt (tyska regler). Dessa regler bör du dubbelkolla direkt med flygbolaget.

  Vänliga hälsningar,

  Peter Johansson

 • 20/10/2021 at 14:17
  Permalink

  Tack snälla för snabbt svar!

 • 06/11/2021 at 10:06
  Permalink

  Hej! Är det säkert att resa till Rio och Iguazufallen? Vi vill resa i februari 2022 men är osäkra på om det är säkert med tanke på både covid o h kriminalitet i nuläget. Vi är svenska medborgare.

 • 06/11/2021 at 14:02
  Permalink

  Hej Ellie,

  det är förstås svårt att uttala sig om hur situationen med Covid 19 kommer att se ut i februari, men just nu har smittläget lugnat ner sig rätt rejält i Brasilien och bl a i Rio förs diskussioner om att ta bort t ex krav på ansiktsmask i offentliga miljöer. Gällande denna del av er fråga så kan därför vårt råd endast bli att hålla kolla på UD:s reserekommendationer samt i våra medier, där vi alltid publicerar information när läget ändras. Vi har även ett generalkonsulat i Rio de Janeiro på webbsidan http://www.swedeninrio.org.br.

  Gällande säkerhetsläget så hänvisar jag till vår reseinformation för landet:

  Allmänna säkerhetsläget
  Kriminaliteten är hög i Brasilien. Risken för rån och överfall är relativt stor, i synnerhet efter mörkrets inbrott. Strejker och demonstrationer som påverkar transport och säkerhet kan inträffa med kort varsel i hela Brasilien. Dessa kan påverka den personliga säkerheten. Man bör undvika dylika folksamlingar samt följa lokal media och lokala myndigheters rekommendationer.

  Kriminalitet och personlig säkerhet
  Även om de flesta turister som besöker Brasilien inte har några problem finns det, inte minst i de större städerna risk för våld, överfall, väpnade rån, stölder, ficktjuvar och bilkapningar. Skulle man utsättas för något övergrepp bör man inte göra motvärn. Många kriminella bär vapen eller kan vara drogpåverkade.

  Man bör inte bära dyra smycken. Ha handväskan stängd och tätt intill dig. Besök inte områden du inte känner till och rör dig inte ute nattetid annat än i auktoriserad taxi. Bär aldrig mer värdesaker än du absolut behöver och ta inte med dig viktiga personliga dokument. Enligt brasiliansk lagstiftning måste man alltid bära med sig någon form av identifikation. Lämna passet på hotellet och ha i stället alltid en kopia på passet med dig.

  Var uppmärksam på personer som tar kontakt för att fråga efter information, särskilt på natten. Efter att det blivit mörkt bör man inte vistas ensam utomhus i okända områden och inte begagna allmänna transportmedel. Incidenter kan inträffa även på turistdestinationer som är tillsynes lugna. Våldtäkter och andra överfall på turister är ovanliga, men det har förekommit överfall mot både män och kvinnor. Vissa har involverat så kallade ”date rape-droger”. Köp dina egna drinkar och håll dem under uppsikt.

  Bilstölder är vanliga och fall av bilkapning inträffar. Ha bilnycklarna redo för att snabbt kunna sätta dig i bilen. Håll dörrar låsta och fönster stängda när du kör. Var särskilt uppmärksam vid trafikljus och välj gärna mittenfilen om det är möjligt. Undvik ödsliga och dåligt upplysta platser.

  Bank-och kreditkortsbedrägerier är vanliga. Håll alltid koll på dina kort och använd inte en bankomat om du känner dig otrygg. Antalet rån vid bankomater ökar. En del bankomater har antistöldanordningar som skriver ut sedlar med rosa bläck om maskinen har manipulerats. Dessa sedlar förlorar automatiskt sitt värde. Ta alltid kvitto och kontakta genast bank eller polis om något verkar misstänkt.

  Favelas
  Fattigdom och kriminalitet är mycket utbrett i Brasiliens kåkstäder (favelas). Den brasilianska regeringen har i flera av Rio de Janeiros favelor skapat en särskild polisiär fredsstyrka, Unidade de Polícia Pacificadora – UPP, vilket delvis förbättrat säkerheten i dessa områden. Våldsamheter blossar dock upp med jämna mellanrum och läget i flera favelor i Rio de Janeiro har varit kritiskt sedan september 2017. Ambassaden avråder resenärer från att besöka favelor, även under arrangerade former, då våld oftast i form av skottlosning, kan bryta ut utan förvarning. Resenärer ombeds vara uppmärksamma på sin omgvining.

 • 10/08/2022 at 20:51
  Permalink

  Hej,

  Fråga, kan svenska medborgare utan vaccin mot covid i dagsläget mellanlanda i Brasilien? D v s utan att lämna flygplatsen, also enbart i transit. Om ja, med eller utan ett negativt PCR-test?

  Mvh

  Peter

 • 11/08/2022 at 15:56
  Permalink

  Hej,

  det enda undantaget från vaccinationsbevis som nämns i de brasilianska reglerna gäller brasilianska medborgare samt personer med uppehållstillstånd i landet. Endast dessa kan ersätta vaccinationsbeviset med ett PCR-test som skall vara genomfört högst en dag innan första avresan. För mer detaljerad information hänvisar vi till den brasilianska ambassaden i Stockholm.

 • 18/09/2022 at 18:30
  Permalink

  Hej!
  Det är lite oklart om svenskt vaccinationsbevis räcker vid inresa i Brasilien. Det EU-godkända bevis som e-hälsomyndigheten utfärdar anger ju t ex enbart datum för senaste dos, inte för alla doser man tagit. Har ni något klargörande om detta? Duger de svenska bevisen eller måste man fixa PCR-test trots att man är vaccinerad?

 • 19/09/2022 at 12:21
  Permalink

  Hej,

  vi har inte mottagit några rapporter om att resenärer med svenskt vaccinationsbevis nekas inresa, men vi kan naturligtvis inte utfästa några garantier eftersom beslutet och slutgiltig tolkning görs av ansvarig tjänsteman vid inresan.

 • 08/10/2022 at 04:27
  Permalink

  Hej!
  Min son ska resa i slutet av november till Argentina och måste mellanlanda i München och i Brasilien innan han kommer fram. Samma sak på hemresan. Han har tagit 2 doser av vaccinet. Vad anses som fullvaccinerad i Brasilien för jag kan inte hitta info om det. Funkar hans vaccinpass där också?

  Tacksam för snabbt svar.

 • 11/10/2022 at 10:53
  Permalink

  Hej Madeleine,

  vi svarar på din fråga här på denna webbsida under rubriken “Är Brasiliens gränser fortfarande öppna?”. Vi kan inte göra ytterligare tolkningar av den brasilianska förordningen eller garantera att din son tillåts inträde, då det är en fråga för de brasilianska myndigheterna att bedöma. De europeiska vaccinpassen (vars standard det svenska följer) accepteras generellt i Brasilien.

 • 09/01/2024 at 14:15
  Permalink

  Hej.
  Är denna information fortfarande aktuell idag?
  Är det fortfarande krav på att man ska vara fullt vaccinerad eller ta PCR?

 • 10/01/2024 at 08:38
  Permalink

  Hej Sara, det krävs numera inte något test eller bevis på vaccinering mot Covid för att resa in i Brasilien.

  Tack för ditt meddelande med påpekande, vilket fick oss att uppmärksamma att denna information fallit bort från webbsidan vid återställandet av en backup.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *